33% fructe și legume
Consumul unei cantități însemnate de fructe și legume este foarte important deoarece ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate, reducând în același timp riscul apariției bolilor cardiovasculare. Din fructe și legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic și minerale precum: fierul, calciul și magneziul. Aceste produse au un conținut scăzut de grăsimi și sodiu, și sunt o sursă eficientă de fibre, și asigură un echilibru în rîndul nutrienților vitali pentru organism.
33% pâine, cereale și cartofi
Principalele mese ale zilei, dar și gustările pot fi realizate din aceste alimente. Pe lângă faptul că oferă organismului energia necesară pentru întreaga zi, aceste alimente sunt o sursă eficientă de fibre, complexul vitaminic B, calciu și fier. Pentru o cantitate mai mare de fibre pot fi consumate cereale integrale și produsele din făină integrală. Alimente care fac parte din această grupă: orezul, pastele, cartoful dulce, bananele, etc.ggggggg12% carne, pește și alte produse ce conțin proteine
Carnea, peștele, ouăle, fasolea, nucile fac parte din această categorie. Acestea sunt elemente importante pentru o dietă echilibrată deoarece conțin proteine, vitamine și minerale, fier, zinc și vitamina B12.
Bucură-te de gustul acestor alimente, însă nu uita că totul se consumă în cantități moderate!
Uleiul de pește conține acizi grași polinesăturați, omega-3, care fac parte din grupa acizilor grași esențiali, ce joacă un rol important în scăderea riscului apariției afecțiunilor cardiovasculare. Specialiștii ne recomandă să consumăm 2 porții de pește în fiecare săptămână, de fiecare dată alt timp-somon, sardine, păstrăv sau macrou.
12% lapte și produse lactate
Calciul un mineral vital pentru sănătatea oaselor, proteinele și importante vitamine, precum: B12, B2 și D, se găsesc în lapte și în produsele lactate. Savurează aceste produse și încearcă să consumi varianta fără grăsimi și brânza cu o cantitate redusă de grăsimi.
9% grăsimi și zahăr
Untul, uleiul, margarina, crema pentru prăjituri, chips-urile și marea majoritate a băuturilor fac parte din această grupă. Deoarece aceste produse conțin cantități ridicate de grăsimi, zahăr și sare, este recomandat să fie consumate ocazional și în cantități reduse.

 uuuu